Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 - 21:00 στην Αίθουσα 107 του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ομιλία του Δρ. Γεωργίου Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου

Την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 - 21:00 στην Αίθουσα 107 του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Καραολή & Δημητρίου 80, Πειραιάς), σας προσκαλούμε στην ομιλία του Δρ. Γεωργίου Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, στο πλαίσιο του μαθήματος “Διαχείριση και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Οργανισμών” της Κατεύθυνσης ‘’Ψηφιακός Πολιτισμός’’ στο ΠΜΣ ‘’Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες’’, του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 
 

Θέμα Ομιλίας : “Η άρρηκτη σχέση Πολιτισμού, Τέχνης, Παιδείας και Μουσείου. Η περίπτωση του Νομισματικού Μουσείου”


Η περίπτωση του Νομισματικού Μουσείου αποτελεί μια ξεχωριστή σελίδα στη βιογραφική ιστορία των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων. Το Ιλίου Μέλαθρον, του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, έδρα του Νομισματικού Μουσείου, και άλλοτε κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, έχει κερδίσει μία επίζηλη θέση στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης παγκοσμίως. Μέσα στα 2.000 τ.μ. του Μουσείου, φιλοξενείται η παγκόσμια Ιστορία του Νομίσματος, με περισσότερα από 15.000 εκθέματα από τα 600.000 προσκτήματά του. Το Μουσείο αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα στο είδος του διεθνώς και ένα πολύ ιδιαίτερο Ίδρυμα. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν οι δράσεις που επινοήθηκαν, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν από τις ομάδες εργασίας του Μουσείου, και οι οποίες καταδεικνύουν ότι όταν το μουσείο τολμάει να ξεφύγει από το ρόλο του μοναδικού ειδικού και της αυθεντίας, τότε γίνεται κέντρο συνάντησης, δημιουργίας, γόνιμου διαλόγου, πυλώνας εκπαίδευσης, παιδείας και τέχνης.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως αριστούχος. Κατέχει επίσης πτυχίο με “άριστα” της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Ως υπότροφος του κληροδοτήματος αριστούχων Σ. Σαριπόλου, απέκτησε Master of Art στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ιδίου πανεπιστημίου με επιβλέποντα καθηγητή τον διαπρεπή βυζαντινολόγο Prof. Robin Cormack και με θέμα τη ζωή και το έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά, συγγραφέα της περιώνυμης “Ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης”.
Εισήχθη κατόπιν εξετάσεων πρώτος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί ως επιμελητής στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως προϊστάμενος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λαμία και αρμοδιότητα τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας και ως Αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Υπήρξε ερευνητής της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την εποπτεία του βυζαντινολόγου Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, καθώς επίσης και ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την εποπτεία του βυζαντινολόγου Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Λ. Βοκοτόπουλου. Από το 2012 κατέχει τη θέση του Διευθυντή στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και εκτέλεση πολλών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τακτικός προσκεκλημένος εισηγητής σε συνέδρια, ομιλίες, διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα ιδρύματα και φορείς. Επίσης είναι υπεύθυνος στην οργάνωση και συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠO.

 

               

19 Jun 2019

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"