Πολιτική Υποστήριξης και Ανάπτυξης του Προσωπικού

Στο πλαίσιο της Πολιτικής ποιότητας του ΕΣΔΠ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναγνωρίζεται ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό συνιστά το θεμέλιο λίθο της επιδίωξής του για συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών του και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Κατά συνέπεια, η υποστήριξη της εξέλιξης και της συνεχούς ανάπτυξης του προσωπικού όλων των κύκλων σπουδών και όλων των ακαδημαϊκών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, αποτελεί πάγια δέσμευση σε Ιδρυματικό επίπεδο.

Με δεδομένη την προαναφερθείσα δέσμευση, κάθε Ακαδημαϊκή Μονάδα και κάθε ΠΜΣ, εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διεργασίες και επιμέρους διαδικασίες του ΕΣΔΠ, προχωρά στη θέση συγκεκριμένων στόχων, η επίτευξη των οποίων κατατείνει στην παραδοχή ότι φέρει την ευθύνη της ενθάρρυνσης και υποστήριξης της ανάπτυξης του ακαδημαϊκού δυναμικού της.

Πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Πληροφορικής αναγνωρίζοντας την αδιαμφισβήτητη συμβολή του προσωπικού του στην ευρύτερη ανέλιξή του, δηλώνει ότι το ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» δεσμεύεται για:

  • Τη διαμόρφωση των ενδεδειγμένων ποιοτικών συνθηκών σε ό,τι αφορά στο τρίπτυχο διδασκαλία-έρευνα-μάθηση
  • Την παροχή ευκαιριών με το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων με στόχο την ακαδημαϊκή/επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού του.
  • Την εστίαση, στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας, στο δίπτυχο διδασκαλία-έρευνα, με την προϋπόθεση μιας κατάλληλης προετοιμασίας για την ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας
  • Την ενθάρρυνση και βελτίωση, ποσοτική και ποιοτική, της ερευνητικής παραγωγής με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων
  • Τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών που άπτονται του πλαισίου αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων/δικαιωμάτων, αλλά και της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού με ποικίλες μεθόδους (π.χ. αυτοαξιολόγηση, στοχευμένες επιμορφωτικές δράσεις κτλ.)

Για την τήρηση των παραπάνω δεσμεύσεων, το ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» έχει υιοθετήσει μια σειρά από στόχους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  1. Η ενσωμάτωση της μεθοδολογίας της έρευνας στο περιεχόμενο του Προγράμματος.
  2. Η προβολή και σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με το διδακτικό υλικό όλων των μαθημάτων του Προγράμματος.
  3. Η προσέλκυση και ένταξη, στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Προγράμματος, διδασκόντων με πλούσιο και αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο.
  4. Η ενίσχυση συνεργασιών με διδάσκοντες/ ερευνητές της ημεδαπής και αλλοδαπής, που δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους.

 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμισθεί και η δέσμευση για:

  • Έμφαση στον εξοπλισμό των ερευνητικών εργαστηρίων με τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή καινοτόμων ερευνών.
  • Εστίαση στην επάνδρωση με Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό διαθέτον τις απαιτούμενες δεξιότητες για την υποδαύλιση του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ
  • Υιοθέτηση πρακτικών που θα προσανατολίζονται σε ερευνητικές δραστηριότητες ανά ομάδες στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων.

Ειδικά για την υποστήριξη και ανάπτυξη του διδακτικού προσωπικού το ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»  αναγνωρίζει τη σημασία της θέσης στόχων που πλαισιώνονται από αντίστοιχες δράσεις όπως:

  • Επιμόρφωση στα πεδία των καινοτόμων διδακτικών τεχνικών και παιδαγωγικών μεθόδων
  • Επιμόρφωση αναφορικά με την ουσιαστική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία και μάθηση
  • Ανάπτυξη, μέσω στοχευμένων σεμιναρίων, στην απόκτηση δεξιοτήτων που διασφαλίζουν την ουσιαστική επικοινωνία διδασκόντων - διδασκομένων και την αποτελεσματική στήριξη των τελευταίων
  • Διάχυση καινοτόμων ερευνητικών πρακτικών και παρότρυνση για την αξιοποίηση ευκαιριών ποιοτικότερων ερευνητικών και εν γένει ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων που διασφαλίζουν τη διάκριση του διδακτικού προσωπικού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Η επιτυχία των δράσεων, που προαναφέρθηκαν, υπαγορεύουν την απρόσκοπτη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής και του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» με το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, που ενισχύει τη συμμετοχή σε δίκτυα γνώσης, ενθαρρύνει τις διεπιστημονικές συνεργασίες, εστιάζει και μεταλαμπαδεύει τις βέλτιστες πρακτικές διδακτικής και μαθησιακής εμπειρίας, παρακολουθώντας αδιάλειπτα τις εξελίξεις στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα εμβαθύνει στην ουσία και στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης.

Το Τμήμα Πληροφορικής και το ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με το Ίδρυμα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διάθεση των απαιτούμενων υλικοτεχνικών πόρων αναφορικά με τη διάθεση εξοπλισμού, απαραίτητου για τη επιτέλεση των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διάθεση οικονομικών πόρων απαραίτητων για την πρόσβαση σε λογισμικά και βάσεις δεδομένων, συστατικά απαραίτητα τόσο για την ποιοτική μαθησιακή όσο και για την ποιοτική ακαδημαϊκή/ερευνητική λειτουργία.

Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την παροχή άρτιας, μεταπτυχιακού επιπέδου εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες».

Σημειώνεται ότι εκτός από μέλη ΔΕΠ, στη διδασκαλία και τη φροντιστηριακή και εργαστηριακή άσκηση συμμετέχουν συνεργαζόμενοι, κυρίως νέοι, επιστήμονες κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με σπουδές και ερευνητικό έργο συναφές με το αντικείμενο του ΠΜΣ, καθώς και επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη του ακαδημαϊκού προσωπικού το Τμήμα Πληροφορικής και το ΠΜΣ υποστηρίζει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα με:

  • τη βελτίωση αιθουσών διδασκαλίας και του υπολογιστικού κέντρου για την εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας,
  • την προκήρυξη από το τμήμα νέων θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), με γνωστικό αντικείμενο σε συνάφεια με το αντικείμενο του ΠΜΣ
  • την ενθάρρυνση συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, κλπ. στην ημεδαπή και αλλοδαπή,
  • την ενίσχυση ευρωπαϊκής και διεθνούς κινητικότητας για διδασκαλία και επιμόρφωση προσωπικού μέσω του προγράμματος Erasmus+ σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού,
  • προσκλήσεις επιφανών καθηγητών και ερευνητών για διαλέξεις και σεμινάρια,
  • δημοσιοποίηση διακρίσεων και επιτευγμάτων.

Με στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης της εκπαίδευσης και έρευνας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς μέσω της Επιτροπής Ερευνών (Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς) υποστηρίζει:

  • τη χρηματοδότηση προμήθειας ερευνητικού εξοπλισμού,
  • την ενίσχυση και ενδυνάμωση της βασικής έρευνας
  • την κατάρτιση και επιμόρφωση νέων ερευνητών (Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης)
  • την αποτελεσματική σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας (Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας)

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση του διδακτικού έργου και διασφάλιση παροχής διδασκαλίας υψηλής ποιότητας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς μέσω του Κέντρου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης ΚΕΔΙΜΑ:

  • διοργανώνει κύκλους μάθησης, προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης, στη βέλτιστη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην Παιδαγωγική και στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
  • αναπτύσσει την επικοινωνία, συνέργειες και συνεργασίες με μέλη ΔΕΠ, εργαστήρια, κέντρα, γραφεία, φορείς, ινστιτούτα και ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα οποία έχουν ως αντικείμενο τη διδασκαλία και τη μάθηση, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναφορικά με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση του διδακτικού έργου και διασφάλιση παροχής διδασκαλίας υψηλής ποιότητας, το ΠΜΣ

  • Παρέχει υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και αναλώσιμα για την υποστήριξη της έρευνας, τον οποίο διαρκώς βελτιώνει
  • Παρέχει υψηλής ποιότητας πρόσθετο εξοπλισμό για την υποστήριξη της διδασκαλίας

Με στόχο τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια, το Π.Μ.Σ. συμβάλει καθοριστικά:

  • στην πρόσβαση σε βέλτιστες πρακτικές των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων,
  • στην αξιοποίηση και ενίσχυση της κινητικότητας,
  • στη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος πρόσβασης: σε νέο εκπαιδευτικό υλικό και καινοτόμες μεθοδολογίες μάθησης και εκπαίδευσης,
  • Στην υποστήριξη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας σε συνεδρία και περιοδικά
  • Στην υποστήριξη συμμετοχής σε συνέδρια, φόρα και ερευνητικές συναντήσεις
  • στη μεταφορά τεχνολογίας και τη σύνδεση με την κοινωνία.
  • Βρίσκεται σε συνεργασία με την Έδρας της UNESCO: "Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”, που έχει απονεμηθεί στο Εργαστήριο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες και Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Συνημμένο αρχείο :5.4_dimos._politiki_anapt_prosop_final_v3.pdf

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"