Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων ΠΜΣ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
«Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής 30/10/2024
 
 

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ΠΜΣ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες", 2024-2025

Έντυπο αίτησης για το ΠΜΣ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες", 2024-2025

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.): «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» (“Digital Culture, Smart Cities, IoT (Internet of Things) and Advanced Digital Technologies”) του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσκαλεί υποψηφίους μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα για υποβολή αιτήσεων με σκοπό τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ το Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων τις 30 Οκτωβρίου 2024.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.): «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ως μέλη της Ερευνητικής Ομάδας της Έδρας #UNESCO «Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources» που έχει απονεμηθεί στο Εργαστήριο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες και Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Π.Μ.Σ. (#UNESCO_CCiM)
 
Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε αποφοίτους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
 
Τα μαθήματα του ΠΜΣ διεξάγονται δια ζώσης για τους φοιτητές εντός Αττικής, προσφέροντας όμως τη δυνατότητα και σε φοιτητές εκτός Αττικής να το παρακολουθήσουν από απόσταση.
 
Το Π.Μ.Σ. έχει διάρκεια τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων (δυο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων και ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου εκπόνησης μεταπτυχιακής διατριβής.
 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) απονέμει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» («Digital Culture, Smart Cities, IoT and Advanced Digital Technologies») με τις εξής τρεις (3) Ειδικεύσεις / Κατευθύνσεις (Τracks) :

  • «Ψηφιακός Πολιτισμός» / «Digital Culture»
  • «Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» / «Smart Cities and Advanced Digital Technologies»
  • «Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» / «Internet of Things (IoT) and Advanced Digital Technologies»

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε σε κάθε Ειδίκευση/Κατεύθυνση του Π.Μ.Σ., menu "Κατευθύνσεις" και "Προϋποθέσεις  Εισαγωγής"  στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://dcsciot.unipi.gr .

Το ΠΜΣ προετοιμάζει επιστήμονες και νέους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ψηφιακή εποχή. Αυτή η διεπιστημονικότητα (από την Πληροφορική, στον Πολιτισμό και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, από την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική στις Νομικές Επιστήμες, από το Χωροταξικό Σχεδιασμό, στις σύγχρονες Τεχνολογίες) είναι απαραίτητη δίνοντας ευκαιρία στους επιστήμονες, στους νέους να συνεργαστούν, να παράγουν γνώση, εξελίσσοντας τις πόλεις μας στη μετάβαση για την ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό που απευθύνεται σε αποφοίτους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, δημιουργώντας μέσω της διεπιστημονικότητας μια κοινή βάση επικοινωνίας επιστημόνων σε θέμα που σχετίζονται με τις τρεις κατευθύνσεις του ΠΜΣ.  

Ενδεικτικά και ανάλογα με την ειδίκευση/κατεύθυνση: Τμημάτων/Σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Μηχανικών, Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολεοδόμων, Φιλοσοφικής Σχολής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών ή Τεχνολογικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Παιδαγωγικών, Θεολογικής, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών - Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Κοινωνικών Επιστημών, Μηχανικών Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νομικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Τμημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Ψηφιακών Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης, Πολιτισμού - Δημιουργικών Μέσων & Βιομηχανιών, Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Ιστορικών και Αρχαιολόγων, Γραφιστικής, Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διοίκησης - Οικονομίας και Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Φυσικών, Μαθηματικών, Χημικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, και άλλων συναφών με τις κατευθύνσεις ειδικοτήτων), καθώς και πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. της ημεδαπής, και ομοταγών Ιδρυμάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί 31 Οκτωβρίου 2024. Οι ώρες διδασκαλίας είναι από 18:00 έως 21:00, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά έως και τις 30 Οκτωβρίου 2024 .

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν την αίτηση τους και τα σχετικά δικαιολογητικά στην γραμματεία του Π.Μ.Σ., ή να τα αποστείλουν ηλεκτρονικά στο email dcsciot@unipi.gr, καθώς και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο: https://cssites.cs.unipi.gr/registration/dicul.php . Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και ταχυδρομικώς εφόσον αποσταλούν προς τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Τα σχετικά έγγραφα είναι τα ακόλουθα:

  • Συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής στο Π.Μ.Σ. Το έντυπο της αίτησης παρέχεται από τη Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής και τους δικτυακούς τόπους του Τμήματος και του Π.Μ.Σ.: https://dcsciot.unipi.gr (ανακοίνωση «Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων»)
  • Αντίγραφο πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, ή αντίγραφο πτυχίου ανώτατου ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)*
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων στην οποία να αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου, ή να προκύπτει o M.O. βαθμολογίας του υποψηφίου μέχρι την ημέρα της αίτησης.
  • Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας ή και άλλων γλωσσών εάν υπάρχουν.
  • Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
  • Αντίγραφα από τυχόν άλλα πτυχία ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχου ιδρύματος της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ. (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) **.
  • Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια ή ανάτυπα άλλου συγγραφικού έργου (προαιρετικά).
  • Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας και επαγγελματικού έργου (προαιρετικά).
  • Κάθε άλλο πιστοποιητικό για έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του υποψηφίου (προαιρετικά).
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
  • Μία πρόσφατη φωτογραφία, η οποία επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.
  • Δύο Συστατικές Επιστολές (Μπορούν να σταλούν απευθείας στη Γραμματεία ή μέσω email στο dcsciot@unipi.gr ).
* Σε περίπτωση που δεν έχει απονεμηθεί ο τίτλος μπορεί να προσκομιστεί «Βεβαίωση περάτωσης σπουδών» από τη Γραμματεία. Επίσης, οι επί πτυχίω φοιτητές, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προσκομίζοντας την τρέχουσα αναλυτική βαθμολογία, ωστόσο σε περίπτωση αποδοχής θα πρέπει να έχουν προσκομίσει το Πτυχίο/Δίπλωμα ή τη βεβαίωση περάτωσης σπουδών μέχρι την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.
 
** Τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτοί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου από ιδρύματα της αλλοδαπής καλούνται να υποβάλλουν μέσω email στο dcsciot@unipi.gr, είτε πράξη αναγνώρισης ισοτιμίας ή ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), είτε τον τίτλο σπουδών της αλλοδαπής μαζί με την αναλυτική βαθμολογία και βεβαίωση τόπου σπουδών, ώστε να γίνει έλεγχος εάν το ίδρυμα της αλλοδαπής περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

 

Τα δίδακτρα (τέλη φοίτησης) του Π.Μ.Σ. ανέρχονται στο ποσό των 1.500 €/εξάμηνο (3 εξάμηνα σπουδών) και προκαταβάλλονται στην αρχή κάθε εξαμήνου σε λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, ένα ποσοστό φοιτητών έχουν δικαίωμα απαλλαγής τελών φοίτησης, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει ο νόμος.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»

https://dcsciot.unipi.gr ή να επικοινωνήσετε μέσω email dcsciot@unipi.gr ή τηλεφωνικά: 210 4142451 και 6988519030

    Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από Επιτροπή μελών ΔΕΠ (Επιτροπή Επιλογής), που συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης. Τα κριτήρια επιλογής καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων αυτών (όπως μόρια, συντελεστές) γίνονται γνωστά στους υποψηφίους με την προκήρυξη του ΠΜΣ και είναι τα ακόλουθα:

  1. Βαθμός πτυχίου ή Μ.Ο. Βαθμολογίας (25%)
  2. Είδος και εύρος εργασιακής ή/και επαγγελματικής ή/και ερευνητικής εμπειρίας (25%).
  3. Συστατικές επιστολές (10%).
  4. Γνώση Αγγλικής γλώσσας (5%).
  5. Λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σημείωμα (5%)
  6. Συνέντευξη (30%).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και 30 Οκτωβρίου 2024 ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο:  https://cssites.cs.unipi.gr/registration/dicul.php και να αποστείλουν την αίτηση και τα κάτωθι δικαιολογητικά αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο τους στο email dcsciot@unipi.gr. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές και ταχυδρομικώς εφόσον αποσταλούν προς το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Π.Μ.Σ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"

Τμήμα Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Καραολή και Δημητρίου 80 , Πειραιάς 18534

2ος όροφος Γραφείο 208

Φαξ  210- 414 2264

Email: dcsciot@unipi.gr

Τηλ. 210 4142451 (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11:00-15:00) & 6988519030 (Καθημερινά 11:00-18:00)

Facebook Page (Π.Μ.Σ.): https://www.facebook.com/dcsciot

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/digitalculture-smartcities-iot-48928b163

Instagram: https://www.instagram.com/msc_digital_culture_unipi/

Twitter: https://twitter.com/dcsciot

 

Facebook Page (Κατεύθυνση Ψηφιακός Πολιτισμός): https://www.facebook.com/digital.culture.unipi

Facebook Page (Κατεύθυνση Έξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες): https://www.facebook.com/smart.cities.unipi

Facebook Page (Κατεύθυνση Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες): https://www.facebook.com/iot.unipi

 
 
 
 

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"