Συμμετοχή του Καθηγητή Δημητρίου Δ. Βέργαδου, ως Κεντρικού Ομιλητή στην Ενημερωτική Εκδήλωση: "Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση στη Δυτική Αττική. Η χρησιμότητα της εφαρμογής των ψηφιακών διδύμων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες".

 
Ο Καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος, κάτοχος της Έδρας UNESCO "Creative Cities in Motion" και Διευθυντής του Εργαστηρίου "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες & Υπηρεσίες" του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συμμετείχε ως Κεντρικός Ομιλητής στην Ενημερωτική Εκδήλωση: "Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση στη Δυτική Αττική. Η χρησιμότητα της εφαρμογής των ψηφιακών διδύμων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες", η οποία διοργανώθηκε στις 30 Ιουνίου 2023 από την Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής.
 
Ο Καθηγητής στην ομιλία του ανέλυσε τους βασικούς στόχους της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης, που αποσκοπούν ιδιαίτερα στη βιωσιμότητα, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία.
 
Αφορμώμενος από την Έδρα UNESCO "Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility & Utilization of Cultural Resources", και τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της γνώσης και στην προώθηση της έρευνας γύρω από τις «έξυπνες» πόλεις και τους οικισμούς, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και το περι-αστικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στην Ατζέντα των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., υπογραμμίζοντας τη σημασία ιδιαίτερα του 9ου  και 11ου  Στόχου σχετικά με τη βιομηχανία, τη καινοτομία και τις υποδομές, στο ευρύτερο πλαίσιο των βιώσιμων πόλεων.
 
Τόνισε επίσης την αναγκαία μετάβαση των εργοστασίων σε Έξυπνα Εργοστάσια με τη χρήση έξυπνων και βιώσιμων τρόπων λειτουργίας, καθιστώντας απαραίτητη τη  χρήση  προηγμένων τεχνολογιών, τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιακών διδύμων, τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ), καθώς και την παράλληλη αξιοποίηση του Industrial IoT (IIoT).
 
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αποτέλεσε η αναφορά του στα Ψηφιακά Δίδυμα (Digital Twins) και συγκεκριμένα στη σημασία και στα οφέλη τους, παρουσιάζοντας εφαρμογές των ψηφιακών διδύμων στις βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά και στη βιομηχανία καυσίμων.
 
Μετά το πέρας της ομιλίας, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Καθηγητή, για την πολύτιμη προσφορά του στον τομέα της ανάπτυξης των προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων στη χώρα μας
Τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Βέργαδο προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, κ. Ηλίας Μουσταϊρας.
 
Σύντομες παρεμβάσεις υποβλήθηκαν επίσης από τους κ.κ. Ευάγγελο Λιάκο, Βουλευτή ΝΔ Δυτικής Αττικής, Πέτρο Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νίκο Α. Παπανδρέου, Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αναστάσιος Ατζάμπος.
 
 
 

30 Jun 2023

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"