Διάλεξη της Ομάδας hιστορισταί, με θέμα «Δημόσια Ιστορία και ψηφιακά εργαλεία»

Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 - 21:00, στην αίθουσα Αίθουσα Β1, Γρηγορίου Λαμπράκη 122, σας προσκαλούμε στη διάλεξη της Ομάδας hιστορισταί, με θέμα «Δημόσια Ιστορία και Ψηφιακά Εργαλεία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κατεύθυνσης «Ψηφιακός Πολιτισμός», του ΠΜΣ «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής», του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η δραστηριότητα της Ομάδας hιστορισταί που στοχεύει στη διάχυση της ιστορικής πληροφορίας και την επικοινωνία της με το ευρύ κοινό, καθώς και η παραγωγική της αξιοποίηση στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, δια της χρήσης ψηφιακών μέσων.

Ομάδα hιστορισταί:

Η Μαρία Σαμπατακάκη σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Helsinki, καθώς και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε υπότροφος του Fund for American Studies και του International Institute for Politcal and Economic Studies.Η πορεία της στον τομέα της ιστορικής έρευνας ξεκινά από το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ελληνικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Εργάστηκε στις αρχειακές συλλογές της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στο εξωτερικό (Βρετανία, Αίγυπτος) και το εσωτερικό (Αρχεία Ιταλικής Διοίκησης Δωδεκανήσου, ΓΑΚ, Ρόδος). Ως ανεξάρτητη ερευνήτρια πραγματοποίησε τη μερική καταγραφή του αρχειακού υλικού της ελληνικής παροικίας στη Φινλανδία. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τη «Δημόσια Ιστορία» ως αρθρογράφος και επιστημονική συνεργάτιδα σε εφημερίδες (Έθνος, Ελευθεροτυπία), περιοδικά (Ιστορία, Ιστορικά Θέματα) . Έχει δημοσιεύσει μία σειρά μονογραφιών με θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας (εκδόσεις Περισκόπιο 2006-2010) και δύο βιβλία – μαρτυρίες (εκδόσεις Τόπος 2011-2014).Το 2014 δημιούργησε την πρωτότυπη Ομάδα παραγωγής Δημόσιας Ιστορίας «hιστορισταί». Συνεργάζεται και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Masaryk (Τσεχία).

…………………..

Η Κατερίνα Κοφφινά είναι πολιτισμολόγος. Σπούδασε «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Εφαρμοσμένες Εικαστικές Τέχνες στις σχολές Βακαλό και Αrtes (πρώην Δοξιάδη). Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στον αρχιτεκτονικό χώρο. Έχει συνεργαστεί με ιδρύματα και συλλόγους στην παραγωγή καλλιτεχνικών και ιστορικών προγραμμάτων, καθώς και με τα περιοδικά «Ιστορία - Πάπυρος», «Science Illustrated», «Ιστορικά Θέματα», «Το Περιοδικό». Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας δημόσιας ιστορίας hιστορισταί.

 

 

10 Jun 2018

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"