Συνέντευξη του Καθηγητή Δ Δ. Βέργαδου στην Εκπομπή "DIGITAL" της Τηλεόρασης «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

 

 

Την Κυριακή 30/06 στην εκπομπή «Digital»  της Τηλεόρασης «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»  φιλοξένησαν οι Ευθύμιος Χειμάρας και Άγγελος Τσατσαρώνης τον καθηγητή Δημήτριο Βέργαδο, κάτοχο της έδρας UNESCO (Έδρα UNESCOCreative Cities in Motion )και Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο της εκπομπής πραγματοποιήθηκε μια  ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις Βιώσιμες Πόλεις και εξετάστηκε πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τη μετάβαση των υφιστάμενων πόλεων σε βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα.
Ο καθηγητής Δημήτριος Βέργαδος, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στις έξυπνες πόλεις, αλλά κυρίως στις βιώσιμες πόλεις.  Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΟΗΕ  το 2015  έθεσε 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι βιώσιμες πόλεις πρέπει να είναι Ανθρωποκεντρικές πόλεις, με την τεχνολογία να λειτουργεί ως εργαλείο για την επίτευξη αυτής της μετάβασης. Ο ΟΗΕ έχει θέσει συγκεκριμένους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως ο Στόχος 11 για τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων, ο Στόχος 4 για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, ο Στόχος 9 για την προώθηση της βιομηχανίας, της καινοτομίας και των υποδομών και ο Στόχος 13 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι κρίσιμο να καταστήσουμε τις πόλεις μας βιώσιμες.
Τέλος, ο καθηγητής επισήμανε ότι λόγω της μεγαλύτερης αστικοποίησης έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη νέων νοοτροπιών, η εκπαίδευση των νέων γενεών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πυρήνα της μετάβασης σε βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα.

Περισσότερα στο σύνδεσμο: https://www.naftemporiki.gr/video/digital-kalesmenoi-oi-d-vergados-g-sarigiannidis-kai-a-agiomayriti/

 

01 Jul 2024

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"