Ομιλία της κ. Δέσποινας Καταπότη, Επίκουρης Καθηγήτριας Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Ανάδειξη μνημείων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00 - 21:00, στην αίθουσα 102, του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή & Δημητρίου 80, Πειραιάς), σας προσκαλούμε στη διάλεξη της κ. Δέσποινας Καταπότη, Επίκουρης Καθηγήτριας Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Ανάδειξη μνημείων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης», στο πλαίσιο του μαθήματος «Αειφόρος Πολιτιστική Ανάπτυξη για Ψηφιακές Πόλεις» της Κατεύθυνσης «Ψηφιακός Πολιτισμός» του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιαστεί, το επί δεκαετίες κυρίαρχο μοντέλο ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων ή/και τόπων ιστορικής σημασίας έθετε ως βασικό στόχο το σχεδιασμό διαδρομών και περιηγήσεων στο φυσικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο η τάση ένταξης νέων τεχνολογιών στα προγράμματα σχεδιασμού. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός της διαδρομής στο φυσικό χώρο με πολυμεσική πληροφορία ή/και η διαμόρφωση περιβαλλόντων επικοινωνίας στο διαδικτυακό χώρο, που δεν προϋποθέτουν (ή δεν επιδιώκουν) την επαφή των χρηστών με το φυσικό χώρο. Τι συμβαίνει όμως όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι πλατφόρμες που λειτουργούν στα πρότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σε προγράμματα πολιτιστικού σχεδιασμού; Πώς ακριβώς επηρεάζουν τα δομικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας στα κοινωνικά δίκτυα (διαρκής και ευρυφασματική συνδεσιμότητα, προφορικότητα, ασύγχρονη αλληλόδραση, πολυεστιακή πληροφορία) την επαφή μας με τα πολιτιστικά περιβάλλοντα;

Η Δέσποινα Καταπότη αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (ΜΑ in Archaeology & Prehistory) στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield το 1997 και τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2005. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτισμικής Θεωρίας και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και η διδασκαλία της επικεντρώνονται στην κριτική θεωρία, τη μελέτη της μνήμης καθώς και την ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης της αρχαιολογίας. Τα τελευταία χρόνια διερευνά τη σχέση των ψηφιακών τεχνολογιών, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και του ευρύτερου πεδίου της πολιτιστικής κληρονομιάς, με απώτερο στόχο την κριτική αποτίμηση της επίδρασης και συμβολής της «ψηφιακότητας» στη διαχείριση και ανάδειξη του παρελθόντος. Το 2013, συνεπιμελήθηκε με τη Δρα Μαρία Ρελάκη το συλλογικό τόμο An Archaeology of Land Ownership (London: Routledge), ενώ έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων αναφορικά με τη σχέση αρχαιολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη διαμόρφωση μνημονικών δικτύων και κοινοτήτων στον κυβερνοχώρο καθώς και το σχεδιασμό υβριδικών μοντέλων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιά.

07 Jan 2019

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"