Αναγόρευση Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς – 22/11/2019 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Σε μια λαμπρή τελετή στην κατάμεστη αίθουσα ‘’Φάρος’’ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβάσιας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.).

Την  τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ το παρών έδωσαν πολλοί ακαδημαϊκοί, φοιτητές του πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, και των κομμάτων, βουλευτές, πολιτικοί, μητροπολίτες, εκπρόσωποι των περιφερειών και των δήμων κ.ά.

Η εκδήλωση, στην αίθουσα «Φάρος» του ΚΠΙΣΝ, άνοιξε υπό τους ήχους των μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Στη συνέχεια, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Άγγελος Κότιος στην προσφώνησή του παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η Σύγκλητος και το Τμήμα ύστερα από πρόταση του Αναπλ. Καθηγητή Δημητρίου Δ. Βέργαδου, επέλεξε να αναγορεύσει τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, επίτιμο διδάκτορα, με επισήμανση της σημαντικής συμβολής του στον πολιτισμό, στα γράμματα, αλλά και στο συγγραφικό, το πνευματικό, το φιλανθρωπικό και, κυρίως, το κοινωνικό του έργο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ιστορία της αναγόρευσης των επίτιμων διδακτόρων, παρουσιάζοντας παράλληλα διεθνείς προσωπικότητες που φέρουν τον συγκεκριμένο τίτλο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, καθηγητής Γεώργιος Τσιχριντζής, ακολούθως, αναφέρθηκε στο έργο του τμήματος, στα προγράμματα και στις διεθνείς διακρίσεις του.

Το έργο του τιμωμένου παρουσίασε  ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός πολιτισμός, έξυπνες πόλεις, ΙοΤ και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες», Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος.

Ακολούθως, τελέσθηκε η ανάγνωση των κειμένων του ψηφίσματος της σχολής, της αναγόρευσης, και του διδακτορικού διπλώματος, η περιένδυση του τιμωμένου και η επίδοση του διπλώματος, των κειμένων του ψηφίσματος και της αναγόρευσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον πρύτανη, τη σύγκλητο και τα μέλη του πανεπιστημίου για την τιμητική αυτή διάκριση και ιδιαίτερα τον Δημήτριο Δ. Βέργαδο τόσο για την τιμητική του πρόταση όσο και για το σύνολο της επιστημονικής και προσωπικής του πορείας.

Δήλωσε ότι η τιμητική διάκριση ανήκει στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης αλλά «απλώνεται» και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ για τη Δωρεά και την προσφορά του και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο κ. Α. Δρακόπουλο, καθώς και όλους τους επίσημους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους.

Ακολουθήσε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου με κεντρικό θέμα «Σκιαγράφηση της θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στη σύγχρονη υπολογιστική και διαδικτυακή τεχνολογία» μια ομιλία σταθμός για τη σύγχρονη θέση της Εκκλησίας απέναντι στη σύγχρονη Ψηφιακή Τεχνολογία, τη χρήση αυτής.

Χαρακτηριστικά υπήρξαν τα λόγια του Σεβασμιωτάτου «Θα ήταν εξάλλου ατόπημα σοβαρότατο η αμφισβήτηση του γεγονότος ότι η Τεχνολογία αυτή καθαυτή και τα επιτεύγματά της βασίζονται σε υψηλά επιτεύγματα του Πνεύματος η πιο εμφαντικά είναι υψηλά και «ευγενή» Πνευματικά πονήματα. Όσοι απορρίπτουν την παραπάνω αλήθεια δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς το πόσο ευφυείς και ρηξικέλευθες ιδέες, τι υψηλές εμπνεύσεις του νου βρίσκονται πίσω από τα κρίσιμα σύγχρονα τεχνολογικά δημιουργήματα κατεξοχήν της Πληροφορικής. Δεν έχουν κατανοήσει ότι υπάρχει από αξιοπρόσεκτη έως εμβληματική «πνευματικότητα» πίσω από τη φαινομενικά «ψυχρή» ηλεκτρονική τεχνολογία, όπως αυτή «ενηλικιώνεται» μέσα στην επιστημονική κοιτίδα της Πληροφορικής» και ακολούθως ανέφερε «Οι πολιτισμοί οικοδομούνται, όταν συναντηθεί το εγώ με το εσύ, ώστε να γίνει το εμείς. Σε αυτήν τη συνάντηση καθοριστικά συντελεί η χριστιανική θρησκεία, που ανακαλεί την πεπτωκυία φύση στο αρχαίο κάλλος και προσανατολίζει τον άνθρωπο στον εσωτερικό του κόσμο…  Επομένως, δεν αρνείται τον πολιτισμό η ορθόδοξη Εκκλησία. Τον καταφάσκει, τον καλλιεργεί, τον τροφοδοτεί αξιακά. Τον υιοθετεί, αλλά δεν τον απολυτοποιεί. Η αλήθεια και η ομορφιά συμπορεύονται. Στο πλαίσιο αυτό ποτέ η επίσημη ορθόδοξη Εκκλησία δεν αντιπαρατάχθηκε με την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας, ούτε φοβήθηκε την πρόοδό τους…Συμπερασματικά η Πληροφορική και εν γένει η τεχνολογία δεν είναι άγριο θηρίο που ήλθε να κατασπαράξει τον άνθρωπο, αλλά αποτελεί εκπληκτικό επίτευγμα της επιστήμης, δηλαδή της ανθρώπινης γνώσης και του Πνεύματος.»

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μίλησε σε δημοσιογράφους, στους οποίους, αφού χαρακτήρισε όμορφη και ενδιαφέρουσα την εκδήλωση, τόνισε ότι αυτή η τιμητική διάκριση δεν αφορά μόνο στον μητροπολίτη Σπάρτης, αλλά και στην Εκκλησία, στον τόπο, στην πατρίδα και στην ίδια την επιστήμη, ενώ συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τον Καθ. Δημήτριο Δ. Βέργαδο για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Ακολούθησε δεξίωση, στην αίθουσα «Δέλτα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 
































 

22 Nov 2019

ΠΜΣ Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς 18534
tel: +30 2104142451 email: dcsciot@unipi.gr

© 2018-2024 Π.Μ.Σ. "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες"